Gratin med broccoli – gør hverdagen til en fest

Gratin med broccoli – gør hverdagen til en fest

Denne broccoligratin er perfekt, når du vil pifte din hverdagsmad lidt op – eller når du har en rest broccoli tilbage, og ikke aner, hvad du skal bruge den til!

Gratinen laves med meget få ingredienser, men smagen er alt andet end kedelig. Personligt synes jeg det er en fremragende måde, hvorpå man kan få en skøn grøntsag som broccolien ind i kosten, uden at det skal være i en wok eller i ovnen – det kan nemlig godt gå hen og blive lidt kønsløst, hvis du spørger mig.

Denne opskrift giver 2 halvstore gratiner (til 2 personer), men den er supernem at skalere op, hvis du får gæster. Og så kan du bare lave den i ét stort fad, som kan sendes rundt med resten af maden.

Forberedelse: 10 min.

Tilberedning: 12-15 min.

 

Ingredienser

  • ½ broccolihoved
  • 1 stor spsk. smøreost naturel (f.eks. Philadelphia) – ca. 50 g.
  • 1 stor spsk. creme fraice 18% – ca. 50 g.
  • 150 g bacon i tern
  • 1-2 forårsløg (efter smag) eller en god håndfuld purløg
  • Salt/peber
  • 3-4 spsk. parmesanost
  • 50 g. revet cheddar ost – hvis du river den selv, undgår du ekstra kulhydrater fra den kartoffelstivelse, som langt de fleste producenter putter i.
  • Kogende vand
  • lidt kokosmel til at gøre den lidt fastere

Du kan sagtens anvende blomkål i stedet for!

 

Fremgangsmåde

Hvis du har en PTS Extra Chef fra Tupperware (el. Lign., f.eks. en blender eller food processor, som kan hakke rå grøntsager)

  • Sæt ovnen på 180 graders varmeluft
  • Kog 5-8dl vand (det skal blot kunne dække broccolien)
  • Hak broccolien i grove buketter og brug din Extra Chef til at hakke dem helt fine
  • Hæld det kogende vand over og lad stå i 3-4 minutter

Hvis du ikke har en PTS Extra Chef el. Lign.

  • Sæt ovnen på 180 graders varmeluft
  • Kog ca. 1 liter vand (det skal blot kunne dække broccolien)
  • Hak broccolien så fint, du kan komme til – eller efter, hvor grov du gerne vil have gratinen skal være (jeg foretrækker min finthakket).
  • Kom broccolien i en gryde og hæl vandet over. Lad stå i 3-4 minutter.

Herefter er det ens for alle:

  • Steg baconternene
  • Hæld vandet fra broccolien og put det tilbage i gryden
  • Kom smøreost, creme fraice, forårsløg, parmesanost og bacon stykker i (gem lidt af baconen) og rør sammen indtil massen hænger nogenlunde sammen. Du kan evt. skrue lidt ned for varmen så noget af vandet kan koge fra. Alternativt kan du komme lidt kokosmel i, så den hænger bedre sammen.
  • Smag til med salt og peber (pas på med salten, da baconen er meget salt)
  • Riv cheddaren
  • Put massen i små skåle, som kan tåle at komme i ovnen (f.eks. crème brûlée skåle)
  • Kom cheddar ovenpå og herefter bacon
  • Bag i ovnen i 12-15 minutter – indtil osten er smeltet og har en flot brun farve.

Husk at gratinerne kan være meget varme, når de serveres, så husk at puste godt på dem 😉

Velbekomme!

Retten her er jo noget af en kaloriebombe, men passer virkelig godt, hvis du er lever efter LCHF eller Keto, som jeg er begyndt med. Hvis du spiser alm. sund mad, kan du evt. bruge Philadelphia light og en creme fraice med mindre fedt i. Det samme gælder for cheddaren. Og baconen kan evt. skiftes ud med kalkunbacon eller serano- eller parmaskinke.

Som sagt kan jeg godt lide, at broccolien er hakket fint, men du skal være så velkommen til at skære større buketter, hvis du gerne vil have noget mere at tygge på. Du kan evt. også blande broccoli og blomkål, hvis du har lyst.

Jeg håber du kan lide det, du får lavet – jeg synes det er noget af en himmerigsmundfuld!

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply

Close Menu